Aktiv brusreducering: vad ska det vara bra för egentligen?

Hur ser vår verklighet ut idag?

Den verklighet vi har att förhålla oss till i arbetslivet har drastiskt förändrats de senaste åren. Vårt arbetssätt har utvecklats, men även miljöerna vi befinner oss i har nåtts av förändringarnas vindar. Kortfattat kan man säga att vi arbetar mer mobilt och rörligt, vilket innebär att många av oss har betydligt fler platser än kontoret att kalla för vår arbetsplats. I kombination med detta så har även själva kontoren förvandlats från separerade arbetsplatser till öppna kontorslandskap.

Utmaningar & möjligheter

Så vad innebär dessa förändringar för mig som enskild individ? Många utmaningar naturligtvis, men också många möjligheter. Att med en mobil växel ha friheten att flytta ”kontoret” efter behov är definitivt den största möjligheten som jag ser det. Det ger en enorm flexibilitet och potential för att kunna optimera din arbetsdag efter de behov du har.

“Men för att kunna dra nytta av möjligheterna i det nya sättet att arbeta så behöver vi också möta utmaningarna, vilka faktiskt kan kokas ner till ett enda ord: ljud.”

Det största offret för vårt mobila arbetssätt och våra öppna kontorslandskap är faktiskt ljudet. Ljudet vi själva utsätts för, men också ljudet vi förmedlar till den vi pratar med. Den här problematiken kan troligtvis de allra flesta av oss känna igen, men hur väljer vi att attackera problemet?

Studier visar att en ökande andel av de som arbetar i öppet kontorslandskap idag har med sig egna hörlurar till jobbet enbart för att kunna fokusera på sitt arbete. Märk väl, hörlurar och inte headset. Så hörlurar har blivit ett arbetsredskap. Faktum är att dessa medarbetare har i snitt 2.4 headsets/hörlurar per person. Säg att du har ett par hörlurar hemifrån, du har det headset som medföljer mobilen och du har ett telefoniheadset från arbetsgivaren. Då sitter du helt plötsligt med tre enheter, alla med olika syften. Men varför ha två eller tre enheter när det räcker med en, som dessutom gör ett bättre jobb på alla fronter?

Relaterat inlägg

Att välja rätt headset

Att välja rätt headset är viktigt och individuellt eftersom alla har olika behov och jobbar under olika förhållanden. Jag har testat alla möjliga varianter alltifrån trådbundna, trådlösa dect headset, trådlösa med blåtand, dubbel-öra, singel-öra, mikrofon med bullerdämpning, mikrofon utan bullerdämpning,...
Läs mer

Aktiv brusreducering möter professionell telefoni

Det som revolutionerat branschen för professionella headsets de senaste tre åren är den tekniken som, i kombination med en professionell mikrofon, löser alla ovanstående utmaningar. Aktiv brusreducering, även känt som Active Noise Cancelling (ANC).  Det är inte längre enbart mikrofonen för tal som är avgörande för att säkerställa god kommunikation. Det är numera precis lika viktigt att säkerställa en positiv ljudupplevelse för den personen som har headsetet på sig. Det har tillkommit en dimension helt enkelt, på grund av hur vi arbetar och på grund av hur kontorslandskapen ser ut idag.

Två tydliga användartyper för aktiv brusreducering

Du som reser mycket. Spenderar du mycket tid på tåg, flyg eller i andra miljöer som är akustiskt utmanande så är ett headset med aktiv brusreducering din absolut bästa vän. Många i den här användarkategorin köper hörlurar som specifikt är gjorda för aktiv brusreducering och musik, men vad händer när telefonen ringer och du behöver ta ett viktigt samtal? Då håller inte den lösningen.

Då får du antingen acceptera att den du pratar med kommer att höra väldigt mycket av ditt omgivningsljud, eller så får du växla över till ett professionellt headset om du äger ett sådant. Samtalskvalitet är viktigt, så varför ha en produkt som bara löser ett av dina problem? Eller varför ha två produkter när det räcker med en? Av den här anledningen ser vi en enorm ökning av våra professionella stereo-headsets med aktiv brusreducering.

Du som arbetar i öppet kontorslandskap. Här finns flera likheter med ovanstående situation, det är dessutom så att många individer tillhör båda dessa två användartyper. Här ligger den stora utmaningen i att kunna stänga ute röster som finns i din direkta närhet, både för dig som användare och för den du pratar med. Men det handlar också om att kunna fokusera på din uppgift även när du inte är i samtal.

Exempel på professionella headsets med aktiv brusreducering

Gemensamt för nedan tre modeller är att de har aktiv brusreducering, HiFi stereo för musiklyssning samt medföljande USB-dongel som gör att headsetet fungerar optimalt och simultant mot både mobil och dator/softphone.

Voyager Focus UC

Voyager Focus UC. Det här är Plantronics just nu absolut populäraste headset för alla kategorier. Det är ett ultralätt och bekvämt headset som utan problem kan bäras under en hel arbetsdag. En behaglig nivå av aktiv brusreducering i kombination med en effektivt bullerdämpande mikrofon för tal gör att headsetet är optimalt både för dig och den du pratar med.

Voyager 8200

Voyager 8200. Det här headsetet är för dig som har ett extra stort behov av att skärma av dig från störande omgivningsljud. Det kanske är så att du reser mycket och befinner dig på flyget eller tåget ofta, eller så är din arbetsmiljö extra bullrig helt enkelt. Mikrofontekniken för tal, med fyra riktade mikrofoner som skapar en virtuell bubbla framför munnen, gör att bullerdämpningen är helt fantastisk.

Voyager 6200

Voyager 6200. Detta är Plantronics senaste tillskott i den professionella kategorin trådlös stereo. Den här modellen är perfekt för dig som arbetar flexibelt och varierande. Kanske vill du kunna använda headsetet som ett mono-headset ibland och kanske är det så att du vill ha ett diskret headset som alltid finns tillgängligt för användning. Även detta headset har den speciella mikrofontekniken med fyra riktade mikrofoner som skapar en virtuell bubbla framför munnen. Detta gör att headsetet ser ut som ett rent musikheadset men presterar som ett professionellt headset.

Skriven av Petter Damré

Marketing Manager / Partner sales IsiCom AB