Få mer gjort, ta en paus!

Hur får man mer gjort som arbetsnarkoman? Ett bra sätt är att ta regelbundna pauser. Det kan vara att ta en kort mikropaus med att sträcka på sig. Många chefer tror att anställda ska vara fastkedjade på sin arbetsplats för att vara produktiva. Det är helt fel, vilket flera studier har visat med att människor behöver en kort paus för att låta hjärnan återhämta sig för att sen komma tillbaka och kunna fokusera effektivt på uppgiften.

De som inte tar några pauser får med tiden mindre gjort och får svårare att fokusera och kunna fatta enkla beslut snabbt. Förr i tiden sågs pauser som kontraproduktivt, vilket kunde stämma med den tidens arbete. Men idag med människans alltmer komplexa uppgifter behöver hjärnan fler pauser och oftare. Pauserna behöver inte vara speciellt långa utan ett par minuter räcker ofta.

När vi har mycket att göra så ökar de flesta av oss på tempot för att hinna klart så mycket som möjligt. Men det intressanta är att man gjort vetenskapliga studier, som visar att en person som hoppar över pauser under dagen sänker sin produktivitetsnivå ordentligt under eftermiddagen. Medans en person som tar flera pauser under dagen samt en timmes lunch behåller en hög produktivitetsnivå under hela dagen. Man har även sett att personer som tar flera kortare pauser under dagen genom att gå ifrån arbetsplatsen någon minut, så förebyggs flera vanliga arbetsskador som musarm och stelhet i nacke samt axlar.

Relaterat inlägg

10 beprövade sätt att maximera ditt fokus

Telefoner som ringer, mejl som plingar till och behöver din uppmärksamhet eller en god vän som vill ses efter arbetet. Vi är idag mycket mer involverade i olika aktiviteter, vilket kan göra oss stressade. Vår arbetsdag är full av distraktioner...
Läs mer

“En paus är också en jätteviktig ton i en vacker melodi – Hannah Widell”

Så har du mycket att göra och vill kunna arbeta effektivt och hinna med så mycket som möjligt. Då är det desto viktigare är du tar dina pauser. Låt kroppen och hjärnan få återhämta sig då och då och på så vis håller du en hög produktivitetsnivå betydligt längre under dagen.

Arbeta när du är som mest effektiv! Att sitta och arbeta sent på kvällen kan göra att en arbetsuppgift tar dubbelt så lång tid jämfört med om du utför uppgiften på morgonen därpå. Är du istället mer effektiv på kvällarna, vilket är vanligt för kreativa personer så arbetar du då istället. Gör det som fungerar bäst för dig.

Ett effektivt tips är att arbete 60-90 minuter för att sen gå ifrån arbetsplatsen och ta en paus på 15-20 minuter. För vissa produktivitets-ninjor som vill jobba så optimalt som möjligt arbetar de i 52 minuter för att sedan ta en paus på 17 minuter.

Mina tips för maximal återhämtning:

  • Ta en kort promenad. Promenader reducerar stress och kan öka ens kreativitet.
  • Ät regelbundna måltider och drick vatten. Hjärnan behöver energi för att fungera.
  • Yoga eller meditera, är bra för hjärnan och kroppen.
  • Ordning och reda. Ett stökigt skrivbord minskar produktiviteten.
  • Glöm inte bort att ta pauser regelbundet.
Skriven av Burhan Kesapli

Denna karismatiska herre har ett sött smeknamn med många kalorier, Bullen. Bullen har en intensiv energiförbrukning under dagen och narkolepsi efter 21.30. Drömmer om att springa långt på höga höjder.