10 beprövade sätt att maximera ditt fokus

Telefoner som ringer, mejl som plingar till och behöver din uppmärksamhet eller en god vän som vill ses efter arbetet. Vi är idag mycket mer involverade i olika aktiviteter, vilket kan göra oss stressade. Vår arbetsdag är full av distraktioner som lätt kan störa och påverka ens koncentration. Som tur är finns det några enkla knep att ta till för att bli bättre på att fokusera.

Fokusera på en sak i taget
När trycket att sortera information ökar eller när man blir tilldelad en ny arbetsuppgift löser de flesta det genom ”multitasking,” att ha många bollar i luften i stället för att välja. Det gör dig mindre fokuserad och resultatet blir att alltmer av din energi behöver läggas på att avgränsa för att behålla ditt fokus. En gyllene regel för att kunna koncentrera dig bättre är att fokusera på en sak i taget och inte mer.

Här är 10 beprövade sätt för att förbättra ditt fokus och få mer gjort!

  1. Skriv en lista. Prioritera dina uppgifter efter hur viktiga de är och inkludera vad du behöver för att kunna slutföra uppgiften.
  2. Gör en tidsuppskattning för hur lång tid det tar att slutföra varje uppgift.
  3. Rangordna listan så att den viktigaste uppgiften är högst upp respektive minst viktigt längst ned.
  4. Lägg till en tydlig och realistisk deadline till varje uppgift och se till och hålla dina deadlines.
  5. Ta bort de uppgifter på listan som inte är viktiga för dig eller dina mål. Man kan inte hinna med allt, fokusera därför på det som är mest viktigt i ditt liv.
  6. Kommer du på dig själv med att sitta och multitaska, ta en paus och fokusera på en av uppgifterna och slutför den. Fortsätt sedan med nästa.
  7. Planera in din tid i tidsblock. Avsätt ett visst antal minuter som du arbetar med din uppgift för att sedan ta en paus och sen fortsätta med nästa tidsblock. Genom att avsätta en fast tid exempelvis 50 minuter följt av 10 minuters paus blir du mer effektiv. Medans du arbetar effektivt är det bra att stänga av störande moment som t.ex. din mejl.
  8. Placera dig där du tycker att arbetsmiljön är bra och där du känner att du kan vara mer produktiv. Det kan vara på ett fik i närheten eller i ett konferensrum. Meddela gärna dina kollegor samt växeln om att du behöver arbeta effektivt och inte vill bli störd de närmaste timmarna.
  9. Lär dig att säga nej! Att säga nej kan vara både jobbigt och svårt men var kortfattad och tydlig. Kom inte med ursäkter eller bortförklaringar, utan säg bara ”Nej, jag kan inte hjälpa dig med den uppgiften, projektet m.m.”.
  10. Testa dig fram. Alla har olika sätt att bli effektiva på, testa gärna de här metoderna ovan eller ta de som du tror kommer att fungera för dig och använd dem i två veckor. Utvärdera sedan vad som var bra och vad du behöver arbeta mer på och se om du blivit mer effektiv och får mera gjort. Implementera det sen i ditt sätt att arbeta.

 

Med fokus och disciplin kommer inget att kunna stoppa dig från att nå dina mål!

Kör hårt!

Skriven av Burhan Kesapli

Denna karismatiska herre har ett sött smeknamn med många kalorier, Bullen. Bullen har en intensiv energiförbrukning under dagen och narkolepsi efter 21.30. Drömmer om att springa långt på höga höjder.