Mobile VoIP, vad är det?

Idag går alltfler företag över till molnbaserade telefonväxlar. För de allra flesta företag blir det en mer flexibel och kostnadseffektiv lösning än en vanlig växel. De är också byggda för att kunna integreras med alltifrån ärendehanteringssystem, CRM-system och annan mjukvara.

Men vad har VoIP, Voice over Internet Protocol med saken att göra? Och varför är det viktigt?

I det här inlägget ska vi titta på detta och hur Easy använder tekniken för att göra företags mobiltelefoni mer tillgänglig och bättre – oavsett var man befinner sig.

Okej, vad är egentligen VoIP?

VoIP är tekniken som gör det möjligt att ringa via internet, istället för vanliga analoga telefoner. Facetime Audio, Skype eller Facebook Messenger använder alla VoIP (kallas också Mobile VoIP) som teknik för sin IP-telefoni. När du använder Easy Telefoni för att ringa, använder du samma teknik.

Mobile VoIP är ett komplement, inte en konkurrent

Men, kanske någon tänker: varför ska man ha ytterligare en VoIP-tjänst? Fair enough, säger vi.

Problemet med alla dessa tjänster är inte tekniken i sig – den är jättebra. Det handlar istället om att dessa tjänster är utvecklade för konsumenter – inte för företag. De är därför superenkla att använda och har på många sätt revolutionerat vårt sätt att kommunicera, men om man vill använda dem för företagets mobila telefoni har de rejäla begränsningar.

En av de största begränsningarna är att du oftast bara kan ringa till andra som redan har appen installerad. Många av dem är också knutna till privata konton och mobilnummer. För företagare är detta såklart inte den bästa lösningen.

Så, låt oss kika lite på hur vår tjänst fungerar och vad som skiljer den från de andra.

Som du redan har förstått då är vår Mobile VoIP-tjänst utvecklad för företag och organisationer. Det innebär att den går att anpassa och göra mycket mer flexibel än Facetime Audio eller Facebook Messenger. Du får också HD-ljud (glöm raspiga samtal, ekon eller hack i ljudet), vilket gör att alla som deltar i samtalet får ett krispigt, tydligt röstsamtal.

Den är också helt integrerad i företagets växel.


Men, är inte alla mobiler integrerade i växeln numera?

Företags mobiler är absolut integrerade i växeln numera. Det går att ringa och ta emot samtal på mobilen via växeln. Skillnaden är att Easy Mobile VoIP har full integration mot företagets växel. Det gör att du kan göra mycket mer än att ta emot samtal.

Alla smarta funktioner på samma ställe

Vad vi menar med att Easy Mobile VoIP är fullt integrerad i växeln är att du inte missar några tjänster när du använder den. Alla smarta växeltjänster finns alltid i mobilen genom vår robusta mobilapp. Det är det som är spännande, och unikt.

Det gör att företaget kan nyttja både telefoni och smarta växeltjänster tack vare att er mobiltelefoni inte längre är beroende av mobilnätet. Några av fördelarna är:

 • Alltid perfekt täckning via kontorets WIFI, när mobilnätet sviktar
 • Visa linjestatus – dina kollegor ser om du är i samtal eller inte
 • Koppla samtal internt och externt
 • Visa fastnätsnummer på utgående samtal
 • Visa växelnummer på utgående samtal
 • Visa supportnummer på utgående samtal
 • Ha tillgång till växelns röstbrevlåda
 • Ha tillgång till företagets kortnummer – slå tex 324 för att ringa till din kollega istället för hela numret.

Du kan också använda Mobile VoIP på mobilnummer som inte är integrerade i växeln. Detta innebär att företaget till exempel kan implementera Bring Your Own Device utan att offra funktionalitet, vilket inte går att göra med de andra tjänsterna.

Relaterat inlägg

Hela växeln i fickan med Easy Mobil

Nu har vi släppt vår tredje film där vi går igenom vad Easy Mobil är och hur den gör er vardag lättare. Några nyckelfunktioner som Easy Mobil har är: App för iPhone, Android och Windows Phone Koppla samtal med hjälp...
Läs mer

Låt oss titta lite närmare på en viktig fördel:

Perfekt mobiltäckning, även inomhus.  

Vi stöter på det dagligen; bra företag, dålig täckning. Bra telefoner, dålig täckning. Det finns väldigt många kontor där täckningen är dålig. Resultatet blir att ljudkvalitén blir dålig, man missar samtal och samtal går direkt till röstbrevlådan.

 1. Göra en investering och bygga ut mobil inomhustäckning (hint: dyrt)
 2. Investera i ett DECT system (hint: dyrt)
 3. Byta operatör (hint: lättare sagt än gjort)
 4. Gilla läget och vara positiv 🙂
 1. Att investera i mobil inomhustäckning är kostsamt och passar inte för alla företag.
 2. Ett DECT-system ger bra täckning inomhus, men nackdelen är att man inte kan ta emot samtal på mobilnummer. DECT-handenheterna kan inte heller jämföras med en mobiltelefon då de är väldigt enkla.
 3. Det vanligaste är nog att man vill byta operatör när man har dålig täckning på mobilen. Det kan dock ta tid att avsluta avtal och förutsätter att någon annan operatör ska ha täckning just där ni befinner er.
 4. Generell tumme upp för denna approach – men man får leva med en (1) pinne i stapeln på mobilen.

Använd WIFI när mobiltäckningen är dålig

De flesta kontor har ett WIFI-nät. Easy Mobile VoIP använder sig av detta för all mobiltrafik och samtal. Du startar upp VoIP-tjänsten med ett enkelt knapptryck, direkt i vår mobilapp. Nu kommer alla inkommande- och utgående samtal gå via WIFI-nätet, oavsett om du får ett samtal på mobilnummer, fastnätsnummer eller om du tar emot samtal från en svarsgrupp

Du och dina kollegor blir på det sättet inte beroende av mobiltäckningen för att ha en god tillgänglighet för era kunder så länge ni är anslutna till nätet via WIFI. Och man kommer alltid fram till er, oavsett vilket nummer man ringer på. Ni kommer också ha fler användningsområden med ett bra WIFI-nät än att investera i mobilinomhustäckning eller DECT.

När ni är på kontoret ringer ni alltid – och kopplar samtalen – via WIFI-nätet. Ni kan helt enkelt använda mobilen precis som vanligt, med perfekt mottagning, och samtidigt ha kvar full Easy-funktionalitet. Även om ni sitter i källaren på en betongbunker. Men varför skulle ni göra det? Well, you get the point 🙂

Relaterat inlägg

easy Mobil

Att mobilen är en integrerad del i växeln är en idag en självklarhet. Numera kan du använda mobilen till alla saker - och fler - som en traditionell växel klarade av tidigare. Du administrerar helt enkelt allt på din och...
Läs mer

Sänk kostnaderna när ni är utomlands

Förutom att ni kan ringa och ta emot samtal där det annars är dålig täckning så kan ni även kapa samtalskostnader med Easy VoIP. När ni är utomlands (utanför EUs gränser) kostar fortfarande samtalen en del och i många länder är det fortfarande dyrare att ringa från mobilen än vad det är i Sverige.

Så länge ni har tillgång till WIFI + Mobile VoIP kommer ni istället att kunna ringa och ta emot samtal och precis som om ni vore i Sverige kommer ni ha tillgång till alla smarta växelfunktioner. Ni betalar inget extra för samtalen för att ringa eller att ta emot samtal. Prisplanen är detsamma som ni har på ert abonnemang (förutsatt att ni ringer till svenska nummer). Värt att känna till är att Easy Mobile VoIP är 100 % operatörsoberoende och fungerar med samtliga operatörer.

Skriven av Burhan Kesapli

Denna karismatiska herre har ett sött smeknamn med många kalorier, Bullen. Bullen har en intensiv energiförbrukning under dagen och narkolepsi efter 21.30. Drömmer om att springa långt på höga höjder.