Sparka igång din kreativitet

Har du någon gång haft ett problem som du inte haft en bra lösningen på men efter att du givit hjärnan lite distans i en paus från själva problemet, kommit på lösningen kanske efter en god natts sömn eller efter en promenad ute i naturen.

Brainstorming är en överskattad metod för att komma upp med nya idéer men det finns andra sätt att öka kreativiteten genom att bryta sig loss från sina vardagliga sysslor exempelvis gå en promenad, lyssna på din favoritmusik eller spela datorspel. Både enkla och svåra aktiviteter stimulerar kreativiteten på olika sätt.

Utmana hjärnan

Om du både har sovit och tränat men ändå inte kommit på några bra idéer, kanske det är dags att ge hjärnan en utmaning. Ny forskning visar nämligen att alkohol kan öka kreativiteten. Ett glas vin eller en kall öl kan göra dig mer nytänkande. Forskarna har kommit fram till att en mindre mängd alkohol faktiskt kan hjälpa till med vissa aspekter av kreativitet.

Relaterat inlägg

Få mer gjort, ta en paus!

Hur får man mer gjort som arbetsnarkoman? Ett bra sätt är att ta regelbundna pauser. Det kan vara att ta en kort mikropaus med att sträcka på sig. Många chefer tror att anställda ska vara fastkedjade på sin arbetsplats för...
Läs mer

Ta en sovpaus

Det finns flera olika sätt att väcka kreativiteten till liv. Det som dessa metoder har gemensamt är att de handlar om att bryta mönster och göra saker som inte är direkt kopplade till den uppgift eller det problem som man vill lösa.

Kreativa rutiner

Genom att tänka i nya banor går det att träna upp hjärnan. Du tränar kreativiteten när du bryter dina vanliga mönster kanske tar en ny väg till jobbet, utmanar ditt tankesätt, lär dig nya saker och låter hjärnan leka med tankar och idéer. En grundförutsättning är att du har rätt inställning, du måste tro på att du är kreativ och förstå att kreativitet och intelligens inte är medfött utan något man kan öva på och bli bättre och bättre på.

Vi har lärt oss att man bör kombinera kreativitet med logiskt och kritiskt tänkande. Men vi kan inte fokusera på båda sakerna samtidigt, då hjärnan lätt blir. För att tänka fritt behöver vi ge hjärnan en chans att komma in i ett kreativt läge och tänka utanför boxen. Det kritiska och logiska tänkandet får komma senare, när vi har en lösningen att ta ställning till eller ett gäng med idéer som behöver testas.

Relaterat inlägg

5 enkla morgonrutiner som gör dig mer effektiv

En bra start på dagen påverkar hela dagen. Snoozar du för länge och stressar på morgonen? En del dagar vaknar man pigg och utvilad medans andra dagar går det inte lika bra. Vill du vakna utvilad, ha en bra och...
Läs mer

Skriven av Burhan Kesapli

Denna karismatiska herre har ett sött smeknamn med många kalorier, Bullen. Bullen har en intensiv energiförbrukning under dagen och narkolepsi efter 21.30. Drömmer om att springa långt på höga höjder.