Tips inför semester

Här ger vi några goda råd om hur du kan använda din mobil på ett säkert sätt. Sommaren är den tid på året då flest personer blir av med sina telefoner. Ofta handlar det om ficktjuvar som tar telefonen, att olyckan är framme eller att man drabbas av onödigt höga kostnader för samtal man tagit emot utomlands.

Här är några bra tips till dig inför semesterresan i hur du kan använda mobilen på bästa sätt.

  • Anteckna och ha med på resan dina viktiga PIN- och PUK-koder samt IMEI-nummer.
  • Aktivera PIN-låset på ditt SIM-kort.
  • Spara ner en säkerhetskopia på din telefon innan resan så kan du enkelt göra en återställning om det skulle behövas.
  • Aktivera program för att kunna stänga av mobilen om den blir stulen eller tappad. För iPhone finns det ”hitta min iPhone” där du loggar in med icloud.

Gör så här om olyckan är framme:

  • Blir du av med telefonen så behöver du göra en polisanmälan samt kontakta din operatör så fort som möjligt för att spärra telefonen. För att kunna spärra abonnemanget behöver du dina PIN- och PUK-koder samt IMEI-nummer (IMEI-nummer hittar du på mobiltelefonens kartong, ditt kvitto eller så kan du få fram det genom att knappa in *#06# på telefonen).

Tänk även på att:

  • Stänga av din dataroaming när du reser utomlands utanför ett EU/EES-land, där gäller inte EU-roamingen. Kontakta din operatör för att ta reda på priserna, eventuellt har de även datapaket om du tänkt surfa en del med telefonen då blir det billigare än att betala per megabyte.
  • Samma sak om du reser med båt utomlands. Se till och stänga av din dataroaming för att undvika att koppla upp dig mot satellit. Då detta är betydligt dyrare än de vanliga taxorna. Detta kan också hända om telefonen mot förmodan är på under flygresan och du blir uppringd medans du är uppkopplad mot en satellit.

Ha nu en riktigt trevlig semester!

Skriven av Burhan Kesapli

Denna karismatiska herre har ett sött smeknamn med många kalorier, Bullen. Bullen har en intensiv energiförbrukning under dagen och narkolepsi efter 21.30. Drömmer om att springa långt på höga höjder.